En tiennytkään olevani vakavasti sairas, todella pahasti sairas, ennen tätä päivää. Kirjoitin kommentin erääseen somekeskusteluun, joka liittyi erään perussuomalaisen valtuutetun somekirjoitteluun. Kyseisen valtuutetun kommentointi oli niin ala-arvoista, että en olisi uskonut kenenkään ihmisen sortuvan niin alhaiselle tasolle. Kirjoittamastani kommentista sain sitten kommentin, jossa julistettiin minun olevan itse sairas ja todella pahasti. Ihanko oikeasti? No, en usko olevani. Kyseinen ihminen ei edes tunne minua millään tavalla. Todennäköisesti tämä ihminen uskaltaisi edes kadulla sanoa vastaantulevalle tuntemattomalle: Päivää!

Olen vain havainnut, että kovimmat ja törkeimmät kommentoijat eivät välttämättä uskalla samoin esiintyä tosielämässä. Itse olen pyrkinyt kommentoimaan aina niin, että tarvittaessa pystyn samat asiat sanomaan asianosaiselle kasvotustenkin. Someen kirjoittelevilta ei tarkasteta millään tavoin henkistä vointia tai muutenkaan taustoja, monenlaista hiihtäjää riittää. Jotenkin vain naurattaa, että yhteydenpitoon tarkoitetusta facebookista on tullut aikuisten ihmisen hiekkalaatikko, jossa erilaisille mielipiteille ei ole tilaa. Ei tunnu olevan kuin yksi totuus ja se totuus ovat aina minulla, ei muut ole oikeassa ensinkään, jos hiukankin ajattelevat eri tavoin kuin minä.

Eikö kuitenkin erilaiset mielipiteet ja näkemykset tee elämästä juuri mielenkiintoisen? Mielipiteiden tulisi riidellä – ei ihmisten – ja ei pitäisi mennä henkilökohtaisuuksiin. Toinen asia on se, että useat kirjoittelevat jonkin muun nimen takaa kuin omansa, sellaiset eivät minun silmissäni herätä kovin suurta uskottavuutta.

Muutoinkin tuntuu, että Suomessa ei ole minkään valtakunnan kunnioitusta lähimmäistä kohtaan. Olisi hirmuisen kiva, jos edes hieman osattaisiin kunnioittamisen jaloa taitoa. Vanhempia ihmisiä ei kunnioiteta, opettajat ovat alinta kastia jne.…

Klikkaamalla tästä löydät alla olevan tekstin:

Reilun somen säännöt

 

– 12 ohjetta jokaiselle sosiaalisen median käyttäjälle

 

Sananvapaus tarkoittaa, että jokaisella on oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoa, ajatuksia ja mielipiteitä kenenkään ennalta estämättä. Se tuo mukanaan vastuun sanotusta: sananvapautta voi käyttää myös väärin. Nämä säännöt on tarkoitettu jokaisen ohjenuoraksi oikeaan toimintaan sosiaalisessa mediassa.

1. Erottele tieto ja mielipide.

Esitä tietona vain sellaista, mikä on totta. Erota oma pohdintasi, kantasi ja arvelusi tiedosta.

2. Perustele väitteesi.

Tuo lähteesi ja perustelusi selvästi esille. Muuten muut eivät voi arvioida sanomaasi. Pohjaa asiantuntemukseen.

3. Myönnä ja korjaa virheesi.

Kaikki tekevät virheitä. Älä selittele turhaan. Anna yleisöllesi mahdollisuus huomauttaa virheistäsi.

4. Ole avoin.

Tuo esiin oma osuutesi käsiteltävänä olevaan asiaan. Älä jätä kertomatta, jos viestistäsi voi koitua sinulle rahallista tai muuta hyötyä.

5. Älä jankuta.

Kyseenalaista myös omat kantasi ja ole valmis muuttamaan niitä. Muuten vakuutat vain ne, jotka ovat jo valmiiksi samaa mieltä kanssasi.

6. Älä provosoi.

Omia kantoja esittäessä on lupa olla kärkevä, mutta turhaan provosoimalla tai provosoitumalla syöt vain omaa uskottavuuttasi.

7. Älä johda harhaan.

Myös toden väitteen voi esittää tavalla, joka antaa asioista väärän kuvan. Ole rehellinen yleisöllesi.

8. Kunnioita toisten ihmisarvoa.

Toisten ihmisten henkilökohtaisia ominaisuuksia on syytä tuoda esiin vain silloin, kun niillä on todellista ja olennaista merkitystä viestisi kannalta.

9. Kunnioita toisten yksityisyyttä.

Toisten yksityisasioiden tuominen esiin on tarpeetonta ja usein loukkaavaa. Sama koskee omaakin yksityiselämää.

10. Kunnioita oikeutta.

Jokaisella on oikeus tulla tuomituksi lain mukaan. Ketään ei saa leimata syylliseksi ennen tuomiota. Myös rikoksesta tuomitulla on oikeus yksityisyyteen.

11. Mieti, kenelle viestisi välittyy.

Pyri siihen, että jakamasi tieto on merkityksellistä ja kiinnostavaa yleisöllesi. Käytä hyväksi mahdollisuuksia rajoittaa yleisöä.

12. Älä aiheuta harmia.

Jos viestistäsi voi aiheutua haittaa tai mielipahaa toiselle, älä julkaise sitä, ellei asiasi ei ole erityisen tärkeä.

 

Jotenkin ymmärrän, että hieman nuoremmat somekäyttäjät hakevat rajojaan, kuten muutoinkin elämässä. Ei vain jaksa aina ymmärtää, että aikuisten täytyy aina mätkiä sanallisesti toisiaan.

Elävä Uutinen kirjoittaa seuraavasti: ”Koko Jumalan laki voitaisiin tiivistää yhdeksi käskyksi: >>Rakasta muita niin kuin itseäsi.>> (Gal. 5:14)

Lähimmäisen kunnioittamista voidaan varmaan somessa opetella parantamaan jokainen osaltamme!